cs.phhsnews.com


cs.phhsnews.com / Jak bezpečně sdílet svůj smartphone, počítač nebo tabletu

Jak bezpečně sdílet svůj smartphone, počítač nebo tabletu


Všechny moderní smartphony, tablety a stolní operační systémy nabízejí hostům přístup k vašemu počítači. Uzamkněte je na konkrétní aplikaci nebo jim udělejte omezený přístup k počítači. Zapomeňte na to, že se budete přes rameno hledat!

Používání profilového přepínače, jako je prohlížeč Chrome, není nejlepší způsob, jak to udělat, přestože hostu přinejmenším poskytne svému hostu vlastní relaci prohlížení - za předpokladu, že se nezapne

iPhone a iPad

SOUVISEJÍCÍ: Jak zamknout iPad nebo iPhone pro děti

Funkce "Guided Access" v iOS vám umožňuje dočasně omezit váš iPhone nebo iPad do jedné aplikace. Potom jej můžete předat někomu jinému a dovolit mu, aby jej použil - například aby umožnil kamarádovi telefonovat, aniž by mu dal možnost vidět jiné aplikace nebo aby dítě umožnilo hrát hru, aniž by se obával, vaše e-maily. Pro opuštění řízeného přístupu budete muset zadat přístupový kód (nebo použít dotykové ID).

Chcete-li povolit Průvodcově přístup, přejděte do aplikace Nastavení, klepněte na položku Obecné a klepněte na Dostupnost. Přejděte dolů a klepnutím na položku "Vedený přístup" ve skupinovém rámečku Učení.

Chcete-li aktivovat Průvodcově přístup, otevřete aplikaci a potom třikrát za sebou stiskněte tlačítko Domů. Budete moci povolit Průvodcovský přístup a nastavit přístupový kód. Chcete-li aplikaci opustit, musíte třikrát stisknout tlačítko Domů a zadat přístupový kód. Nechte telefon nebo tablet někoho a oni budou uzamčeni k této konkrétní aplikaci.

Android

SOUVISEJÍCÍ: Jak připojit obrazovky v systému Android 5.0 pro více zabezpečení a soukromí

Android 5.0 Lollipop nabízí Funkce "připínání obrazovky", která vám umožní zamknout telefon nebo tablet do jedné aplikace, než ji odevzdáte někomu jinému - stejně jako Guided Access v systému iOS. Chcete-li povolit tuto funkci, otevřete aplikaci Nastavení, klepněte na kategorii zabezpečení a klepněte na Připojování obrazovky v části Pokročilé. Povolte volbu Připojení obrazovky.

Poklepejte na aplikaci, kterou chcete "pinovat". Otevřete Přehled aktivit - klepnutím na čtvercové tlačítko v dolní části obrazovky - a klepnutím na ikonu Pin na miniatuře. (Pokud ji nevidíte, přejděte dolů.) Chcete-li aplikaci zrušit, stiskněte a podržte tlačítko Přehled aktivity - čtvercový. Pokud zvolíte tuto možnost, budete muset zadat PIN kód svého zařízení, abyste tuto aplikaci opustili, takže hosté budou uzamčeni na tuto konkrétní aplikaci, dokud telefon nebo tabletu nevrátíte.

SOUVISEJÍCÍ: Jak spravovat Dětský telefon Android se službou Google Family Link

Aplikace Android 5.0 Lollipop nabízí i režim Host guest. Od verze Android 5 jsou uživatelské účty k dispozici na smartphonech i tabletách. Chcete-li jej použít, otevřete zásuvku oznámení, klepněte na ikonu uživatele a vyberte položku Host. Díky tomu máte přístup k vašemu smartfónu nebo tabletu bez přístupu k vašim osobním údajům. Údaje v režimu Host jsou ukládány pouze dočasně, takže si budete moci zvolit, zda chcete obnovit předchozí návštěvu hosta nebo začít znovu při každém přihlášení.

SOUVISEJÍCÍ: Sdílejte Android Tablet ( a zachování soukromí) s účtem pro hosty

To není tak snadné na předchozích verzích Androidu, tedy Androidu 4.4 a novějších. Pokud máte tablet Android se systémem Android 4.2, 4.3 nebo 4.4, můžete si vytvořit alespoň svůj vlastní uživatelský účet. Telefony s Androidem nemají štěstí, pokud výrobce zařízení nevytvořil nějaký vlastní program pro hostující režim - a někteří z nich.

Windows

SOUVISEJÍCÍ: Jak někoho jiného umožnit používat počítač bez přístupu Všechny vaše věci

Microsoft Windows má účet Guest, ale ve výchozím nastavení není povolen. Chcete-li jej použít, musíte navštívit ovládací panel a povolit účet Guest. Poté se můžete odhlásit z počítače - nebo jen vybrat Přepnout uživatele - a přihlásit se k účtu Guest. Účet Guest nepotřebuje heslo. Jakékoli změny, které provedete v počítači v režimu host, budou po odhlášení vyčistěny, takže každý host má čerstvou břidlici. Tyto účty jsou omezeny, takže nemohou instalovat software ani kopírovat vaše osobní soubory.

Chcete-li ji povolit, otevřete ovládací panel a přejděte do části Uživatelské účty a Bezpečnost rodiny> Uživatelské účty> Spravovat jiný účet. Klepněte na účet Guest a povolte jej.

Mac OS X

Mac OS X má také účet Guest a funguje podobně - poskytuje uživateli přístup k počítači, aby nemohl provádět změny ani přístup k vašemu účtu osobní soubory. Když se odhlásí, všechny změny, které provedli, nebo soubory, které si stáhli na účet hosta, budou vymazány.

Tato funkce je ve výchozím nastavení povolena, takže se můžete odhlásit pouze kliknutím na nabídku Apple a výběrem položky Log Out a potom se přihlaste pomocí účtu Host Guest. Chcete-li tyto možnosti změnit, otevřete okno Systémové předvolby a vyberte možnost Uživatelé a skupiny. Můžete si vybrat, zda je účet Guest povolen odtud. Také můžete aktivovat nabídku "Rychlé přepínání uživatelů", která umožňuje rychlé přepínání mezi uživatelskými účty, takže můžete rychle povolit hostovi přístup k účtu hosta, aniž byste se nejprve odhlásili z počítače Mac

Linux

Linux desktopy mají často hostující účty, které pracují stejným způsobem. Chcete-li získat omezenou relaci, vyberte uživatele hosta a všechny změny provedené v této relaci budou po odhlášení vymazány. Vyhledávejte možnost Host guest na přihlašovací obrazovce pracovní plochy Linuxu. Pokud ji nenajdete, podívejte se na okno Uživatelské prostředí nebo Předvolby přihlášení uživatele Linuxu a vyhledejte možnost povolit hosta.

Například na pracovní ploše Unity Ubuntu stačí kliknout na ikonu Guest Session pod seznamem uživatelů na počítači.

Chrome OS

Chromebooky nabízejí také uživatelský účet hosta. Toto funguje stejně jako běžný uživatelský účet systému Chrome OS, ale umožňuje prohlížet web bez přihlášení k účtu Google nejprve. Jakékoli stažené soubory nebo změněné nastavení v účtu Guest budou po odhlášení vymazány. Je to pohodlný způsob, jak si někdo požádat o zapůjčení Chromebooku, aniž by musel zadat své heslo a synchronizovat s vaším zařízením.

Chcete-li tuto funkci používat, stačí se odhlásit ze svého Chromebooku a kliknout na možnost Procházet jako host v dolní části Přihlašovací obrazovka.


Jistě, nemusíte tyto režimy používat, pokud důvěřujete hostovi. Ale když potřebujete dát chlapci smartphone, tablet nebo telefon, je to nejbezpečnější způsob. Dokonce i když někdo důvěřujete, nemusíte se o ně starat, když se podíváte na své osobní věci nebo na něco - dokonce i náhodně.

Image Credit: Max Stotsky na Flickru


Jak nastavit svůj iPhone, aby zapamatoval, kde jste zaparkovali

Jak nastavit svůj iPhone, aby zapamatoval, kde jste zaparkovali

Není to žádná zábava, když ukončíte svůj výlet bloudíním hledáním vašeho auta. Nyní, díky nové funkci iOS, nemusíte - podívejte se na to, jak využít připomínku "Parkovaný automobil" v systému iOS 10. Jaká je vaše potřeba V průběhu let je tam byla spousta aplikací pro iOS, která vám pomohou připomenout, kde jste zaparkovali.

(how-to)

Proč byste neměli povolit šifrování

Proč byste neměli povolit šifrování "FIPS-kompatibilní" v systému Windows

Systém Windows má skryté nastavení, které umožní pouze šifrování certifikované podle předpisů FIPS. Může to znít jako způsob, jak zvýšit zabezpečení počítače, ale není. Toto nastavení byste neměli povolit, pokud nebudete pracovat ve vládě nebo nebudete muset testovat, jak se software bude chovat na vládních počítačích.

(how-to)